متالوگرافی غیر مخرب – رپلیکا گیری
تست رپلیکا (Replica) و متالوگرافی غیرمخرب یکی از روش های بدون تخریب برای بررسی اطلاعات ریزساختاری و توپوگرافی سطح می باشد که عمدتا برای قطعات و تجهیزات صنعتی درمحل به منظور بررسی طول عمر تجهیز و یا برای جلوگیری از تخریب آن بکار میرود.
تهیه رپلیکا از سطح جوش بدون تخریب قطعه
رپلیکا چیست؟
رپلیکا روشی غیرمخرب در محل است که برای مشاهده ریزساختار متالوگرافی بسیاری از قطعات فلزی مهندسی، ریختهگریها، آهنگریها، جوشها و اتصالات لحیمشده، تجهیزات به کار میرود. روش فوق از نوار استات سلولز برای تکرار ریزساختار تجهیزات یا اجزایی که قابل جابجایی یا برش نیستند استفاده میکند تا آزمایشات آزمایشگاهی میکروسکوپی معمولی انجام شود.
به کمک انجام تست رپلیکا و بررسی ساختار قطعه مورد نظر میتوانیم از شروع انواع مکانیزم های تخریب قطعات مانند انواع خوردگی،عوامل سایش،خزش وخستگی جلوگیری کرده و یا قطعه مد نظر را تعمیر و یا تعویض کنیم.
روش انجام تست متالوگرافی غیر مخرب به روش رپلیکا
برای انجام این کار ابتدا سطح نمونه را سنگ و یا سنباده زده میشود و سپس ابتدا سطح مد نظر با محلول اچ مناسب مثلا برای فولاد ها نایتال 4 درصد اچ میشود و بسیار سریع بعد از اچ کرن با الکل اسپری میشود و سپس برای اینکه نوار رپلیکا به خوبی بر روی سطح قراربگیرد، بعد از انجام مراحل با استون تمیز میشود سطح و نوار رپلیکا به محل آماده سازی شده قرار میگیرد و زده میشود و بعد از گذشتن 30-45 دقیقه چسب گنده می شود و بر روی شیشه مخصوص زده میشود و سپس بر روی سطح نوار پوشش طلا میشود.
سپس به وسیله میکروسکوپ نوری ریزساختار متالوگرافی آن بررسی میشود، و معمولا روش رپلیکا برای بررسی ریزساختار متالوگرافی ، تعیین فاز ها و روش تولید قطعات بکار میرود.
ریزساختار متالوگرافی رپلیکا قبل از اچ در بزرگنمایی 25 برابر
ریزساختار متالوگرافی رپلیکا اچ شده در محلول نایتال 4 درصد در بزرگنمایی 25 برابر
همچنین امکان بررسی ریزساختار متالوگرافی در محل و با استفاده از میکروسکوپ نوری پرتابل وجود دارد. این دستگاه قابلیت اتصال به کامپیوتر یا تلفن همراه را دارد و با قرار گرفتن بر روی محل آماده سازی شده، تصویر ریزساختاری قطعه را بدون نیاز به تهیه رپلیکا ضبط می کند.
متالوگرافی در محل با میکروسکوپ پرتابل
مزایای متالوگرافی غیر مخرب یا تست رپلیکا
1)امکان انجام آزمون متالوگرافی بدون تخریب بر روی قطعات صنعتی مختلف (مهندسی معکوس،قطعات حین سرویس در پالایشگاه ها و صنایع نیروگاهی و…)
2)ارزیابی شرایط ریزساختاری و بررسی عیوب برای جلوگیری از تخریب قطعات
3)بررسی علل تخریب قطعات